orgmedewerkers mogen niet zomaar zorg geven aan iemand met dementie die zich daartegen verzet. Daarvoor zorgt de Wet zorg en dwang (Wzd). Ben jij mantelzorger van een naaste met dementie en wil je weten wat de Wzd voor jou betekent? Bezoek de online informatiebijeenkomst van Alzheimer Nederland op 3 december.

De Wet zorg en dwang (Wzd) > regelt de rechten bij onvrijwillige zorg. Bijvoorbeeld voor mensen met dementie. De wet draait om vrijheid en veiligheid en zorgt voor betere bescherming van mensen met dementie. Zorgmedewerkers mogen geen zorg geven waar je naaste zich tegen verzet. Dat noem je onvrijwillige zorg. Maar wat betekent dat precies? En wat doen ze als de zorg echt nodig is? Wat zijn jouw rechten en die van jouw naaste? Voor veel mantelzorgers is dat nog niet duidelijk. Daarom organiseert Alzheimer Nederland deze online informatiebijeenkomst.

Veilige vrijheid

De bijeenkomsten zijn ook voor mantelzorgers met een naaste in het verpleeghuis. De Wzd geldt voor alle plekken waar zorg wordt verleend aan mensen met dementie, zelfs ook tijdens dagbesteding. Tijdens de bijeenkomst – via Zoom – leren mantelzorgers:

  • Hoe zorg ik ervoor dat mijn naaste vrijheid heeft, maar wel veilig is?
  • Wat als mijn naaste zich verzet tegen zorg die nodig is?
  • Hoe ga ik het gesprek aan over onvrijwillige zorg met de zorgverleners van mijn naaste?
  • Wat betekent de Wzd voor dagbesteding, thuiszorg en zorg in het verpleeghuis?
  • Welke rol speelt de coronacrisis?

Aanmelden

Meld je aan via deze aanmeldlink >
Er zijn maximaal 20 plaatsen per keer beschikbaar.