Het klonk 5 keer 6 keer 3 = 90 keer ‘smakelijk’ in restaurant La Cantina in Drunen afgelopen woensdag 10 oktober: 5 tafels, aan elke tafel 6 personen, die een zelf bereid 3-gangenmenu nuttigden.

Tijdens dit kookevent Groen & Grijs kookten 5 grootouder/kleinkind-koppels voor partners van de Brabantse proeftuin dementie: een heel praktische aanpak om onder het motto ‘Laten we eten niet vergeten’ het thema ‘voeding voor mensen met geheugenproblemen’ aan de orde te stellen. Stichting Maasduinen heeft dit kookevent al omarmd om er een vervolg aan te geven.

Creatieve oplossingen

“Zelf eten en geheugenproblemen hebben: dat gaat vaak niet samen. Je hoort en leest er steeds meer over in de landelijke media. Hoe los je het op? De problemen van de wet- en regelgeving rondom dit thema kunnen we als proeftuin niet veranderen; we kunnen het wél signaleren en zoeken naar laagdrempelige, creatieve oplossingen. Zoals Groen & Grijs”, zegt Elise Boone, projectleider van de Brabantse proeftuin dementie.

Ondertussen: opa Henk zit lekker te smullen van zijn eigen gemaakte voorgerecht. Op de vraag wat hij aan het eten is, moet hij het antwoord verschuldigd blijven: “Dat weet ik niet meer, maar het is wél lekker.

Groen & Grijs

Groen & Grijs is het afstudeerproject van Melissa de Laat dat ze uitvoerde onder de vlag van de Brabantse proeftuin dementie binnen het initiatief ‘smakelijk’. Zie dit filmpje voor de toelichting op het concept:

Kort samengevat: kleinkinderen koken sámen met hun grootouder(s) die last hebben van geheugenproblemen. Dat is gezellig én belangrijk. Om deze aanpak onder de aandacht te brengen, was er 10 oktober het kookevent Groen & Grijs. Danny van Lamoen stelde daarvoor zijn etablissement La Cantina beschikbaar, zijn keuken en zijn chef-kok. Hij dacht 5 3-gangenmenu’s uit met herkenbare gerechten voor mensen met geheugenproblemen, waarvan de bereiding niet erg moeilijk is. Ook zorgde hij dat alle ingrediënten en kookbenodigdheden klaar stonden voor de kookkoppels. Een willekeurige greep uit de gerechten: paprikataart met kaas, chocolademousse, pompoensoep, hangop met rood fruit, salade met haring en bietjes en gevulde kipfilet met roomkaas en spinazie.

Eten en praten over eten

De grootouder/kleinkind-koppels kookten aan de eettafel en in de professionele keuken voor genodigde partners van de proeftuin: de gemeente Heusden, stichting Maasduinen, Thebe, De Wever, Zorgnetwerk Midden-Brabant en stichting Schakelring. Naast bijvoorbeeld tonijnsalade op toast óp tafel kwam er ook gesprek over voeding op gang áán tafel; tijdens de bereiding van de gerechten en tijdens het nuttigen ervan. Zo zegt opa Jan tegen zijn kleindochter Jaël: “Dit gaan we ook een keer voor oma doen. Zij kookt elke dag voor mij. Zullen wij samen eens voor haar koken?” Kleindochter Shirley complimenteert haar oma die rode bieten aan het snijden is: “Gaat goed zo hé, dit is een mooie oefening voor het kerstdiner.” Opa Henk grijpt de gelegenheid aan om te vertellen over hoe hij vroeger in het leger maaltijden buiten op vuur moest klaarmaken. Zijn ogen twinkelen…

Ondertussen: oma van Kessel zit lekker te dollen met iedereen en heeft de grootste schik in de keuken. Ze is nog helemaal bij de pinken hoor: “Mag ik een doggie bag om het restant van die heerlijke pasta met tomaat en gehaktsaus mee naar huis te nemen?”

Er gaan naast ‘lekker’ heel wat woorden door het restaurant: gezellig, belangrijk, allergie, suiker, bederfelijk, drinken, bezoek, samen, superleuk, macaroni, wijntje… de mensen kletsen en snijden, bakken en eten en hebben bovenal veel plezier met elkaar. De 9 mannen van kookclub ‘van ’t Rechte Eind’ vervulden een onmisbare rol tijdens het event: 5 van hen ondersteunden aan tafel en in de keuken bij het bereiden van de gerechten; de anderen assisteerden waar ze maar konden: achter de bar, bij de afwasmachine en aan de kooktafels.

Concept omarmd

Ook de proeftuinpartners zijn enthousiast en overdenken om ‘ook zoiets’ te organiseren. Zoals stichting Maasduinen, die het concept Groen & Grijs al gewoon helemaal heeft omarmd: “Wij zien eten echt als een stuk welzijn, daarnaast verbindt eten. We willen hier jong en oud meer in betrekken”, zegt Marjon Kerstens, welzijnsadviseur van de locatie Antoniushof in Waalwijk. Stichting Maasduinen smeedt volop plannen om Groen & Grijs een vervolg te geven.

Ondertussen: oma Van Brunschot weet het nog goed: “Voor mij geen kruiden hoor en voor mijn kleindochter geen noten.”

Samen

“Samen is het toverwoord”, benadrukt Chayenna van de Pol van stichting Schakelring. “Niet dat ‘wij’ voor hen koken, maar samen met elkaar. Dat is ook belangrijk in de thuissituatie: betrek de persoon met geheugenproblemen bij het koken. “Opa, doe jij de uien”, vraagt kleindochter Jaël terwijl ze samen boven een warme pan kip kerrie staan. Opa glundert…