Vrijdag 17 september was het dan eindelijk zo ver: de afsluiting van de training Ervaringskracht. Het was een mooie ochtend waarop een basis voor samenwerking met zorgprofessionals is gelegd.

Tijdens deze training leren deelnemers hoe zij lotgenoten met niet-aangeboren hersenletsel kunnen ondersteunen in hun herstelproces. Het gaat vooral over communicatieve vaardigheden en over de vragen: Wat doe je met je eigen ervaring in het gesprek met een lotgenoot? Hoe breng je deze ervaring ter sprake en op welke manier? Andere belangrijke thema zijn: herstel en de herstelvisie. Deelnemers staan daarna klaar om lotgenoten te ondersteunen, individueel of vanuit een zorg- of welzijnsorganisatie. Ieder op z’n eigen manier, aansluitend bij de eigen kwaliteiten en wensen. Zij kunnen ondersteunen door het voeren van een gesprek, het opzetten of het ondersteunen van een lotgenotengroep of door mee te werken aan spreekuren of informatiepunten.

Extra opfrisdag

De laatste trainingsdag was op 11 december 2020, waarna de afsluiting gepland stond voor 8 februari. Helaas kon dat door de coronamaatregelen niet doorgaan. Omdat de laatste bijeenkomst al zo lang geleden was, is besloten om een extra opfrisdag in te plannen. Op 3 september kwamen de cursisten nogmaals bij elkaar. Dat was een gezellig ochtend waarbij de cursusonderdelen allemaal nog eens aan bod kwamen en geoefend zijn.

Afsluitende bijeenkomst

Op vrijdag 17 september was de afsluitende bijeenkomst in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Dat gebeurde onder leiding van Renske Mol die de training heeft gegeven, samen met Léneke van der Velde (cotrainer en coördinator van de ervaringsdeskundigen pool regio Zuid-Oost Brabant) en Riny Pepels (coördinator regio Midden-Brabant).

Basis voor samenwerking

Na een welkomstwoord door Renske en een korte uitleg over de inhoud van de training, stelden de cursisten zich voor aan de aanwezige zorgprofessionals van het Hersenletselnetwerk Midden-Brabant. Ze gaven aan hoe zij de opgedane kennis graag in praktijk  willen brengen. Daarna stelden de zorgprofessionals zich voor en gaven aan op welke manier zij ervaringsdeskundigheid in zouden kunnen en willen zetten binnen de (eigen) organisaties. Er volgde mooie gesprekken tussen beide partijen en er zijn contactgegevens uitgewisseld. De basis voor een mooie samenwerking is gelegd!