Bloemen en bedankjes

Het Zorgnetwerk sloot afgelopen 9 mei de training af voor naasten van personen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Dit was de eerste keer dat het Zorgnetwerk deze training gaf. Er waren 6 deelnemers, die allemaal het certificaat behaalden. Reden voor een feestje met bloemen en bedankjes… en veel verhalen.

Er kwamen verrassend veel mensen af op deze feestelijke bijeenkomst; veel medewerkers, meer dan 30, van de verschillende bij het Zorgnetwerk aangesloten organisaties bezochten Hasseltveste om de meest ontroerende en verrassende verhalen uit de training te horen.

Verhalen

Zoals een verhaal waarin machteloosheid centraal staat. Een deelnemer vertelt over de onzichtbare gevolgen van het hersenletsel dat de dochter op jonge leeftijd opliep: “Er is steeds het idee dat het wel beter wordt en dan eindelijk inzien dat het dat niet wordt…” Het verhaal van een vader wiens zoon op zeer jonge leeftijd hersenletsel opliep, en hijzelf veel later óók, was zeer indringend. Een andere deelnemer legt uit hoe moeilijk het is om het te accepteren: “Als vader wil je dat je kind in staat is om haar leven te leiden dat ze voor ogen had, en niet dat ze zoveel aanpassingen moet doen in haar leven.”

Zorg goed voor jezelf

De rode draad van die verhalen van naasten is dat altijd eerst de aandacht uitgaat naar degene die het letsel heeft opgelopen en dat de omgeving in de zorgstand gaat. Eens en te meer wordt duidelijk hoe belangrijk het is om ook goed voor jezelf te zorgen. Eén van de deelnemers zegt: “Je moet leren dat jezelf ook moet verwerken dat het leven niet meer is zoals het was. En dat je stil mag staan bij wat het met jou doet als naastbetrokkene.” Een ander gaf aan hoe belangrijk het is om een eigen stukje leven te behouden, hoe moeilijk dat ook is: “Na veel nadenken ben ik 5 dagen weggeweest naar Londen nadat ik thuis alle zorg geregeld had. Op het moment van vertrek wist ik ineens niet meer of het nou wel zo’n goed idee was om te gaan. Ik deed het toch en was in staat om te genieten. Tot mijn verbazing zei mijn vrouw bij thuiskomst: ‘Ik vond het ook fijn om jou 5 dagen te missen’.”

De trainer was Renske Mol die met co-trainer Harrie de Loos een goed koppel vormde. De aanwezigen hoorden van de deelnemers dat er al heel snel veiligheid in de groep is ontstaan.

Training ‘mijn ervaringsverhaal’

Het Zorgnetwerk houdt vanaf september de training ‘mijn ervaringsverhaal’. Je kunt je daarvoor opgeven via info@zmbr.nl >