Consulenten Josje van Hal en Marieke van Rooij van ZorgSaam Heusden waren de gastsprekers van het vierde theehuismoment in Heusden. Dat was op maandag 19 februari.

ZorgSaam Heusden is gevestigd in het gemeentehuis. Het is voor iedereen toegankelijk en helpt bij kwesties als:

  • wat kun je zelf;
  • wat kunnen naasten;
  • wat zijn de mogelijkheden van niet-ge├»ndiceerde hulp;
  • wat zijn de mogelijkheden van vrijwilligers in de thuissituatie.

Twee aanmeldingen vrijwilligerswerk

De 14 aanwezigen, 8 vrouwen en 6 mannen van Turkse afkomst, lieten zich van A tot Z informeren over de dienstverlening en mogelijkheden. Uiteraard was er de mogelijkheid om vragen te stellen en informatie te vergaren. Wat de avond compleet maakte: een man vanuit de Turkse gemeenschap gaf zich op voor de klussendienst van Contour de Twern en een jonge vrouw meldde zich aan als vrijwilliger voor Zandley.

Verschillende soorten vrijwilligers

Consulenten zoeken samen met de mensen naar mogelijkheden. ZorgSaam Heusden biedt verschillende soorten vrijwilligers. Zoals de vrijwilliger die ondersteunt bij eenzaamheid voor mensen die geen tot weinig contacten hebben. Daarnaast zijn er vrijwilligers die helpen bij het doen van boodschappen, het verzorgen van de administratie, en doen van klusjes, het helpen bij vervoer of het invullen van de belastingaangifte. De twee consultenten vertelden dat deze vrijwilligersservice, evenals kortingen voor bijvoorbeeld de bieb, krant, sportvereniging, mogelijk is voor mensen met een laag inkomen. Zij kunnen daarvoor een pas aanvragen bij de gemeente.