Onder het genot van een kopje thee met vers gebakken koekjes kregen 8 Turkse bezoekers van zorgconsulent Zahide Melindogan-Malkoc 11 april informatie over het onderwerp diabetes: een risico voor dementie.

Dit zevende theehuismoment in Drunen was weer een leerzame bijeenkomst. De presentatie was in het Turks; de powerpointpresentatie in het Turks en in het Nederlands. Er waren in totaal 8 bezoekers: 5 vrouwen en 3 mannen. Veel vrouwen werken in deze tijd op het land, waardoor ze niet konden komen. De aanwezigen maakten gretig gebruik van de mogelijkheid om hun vragen te stellen en eigen ervaringen te delen.

Diabetes

Diabetes verstoort het dagelijks leven van de patiënt en van de familie. De kans op hart- en vaatziektes én op een depressie is groot bij diabetespatiënten. Een langdurige, hoge bloedsuikerspiegel kan daarnaast lijden tot geheugenproblemen die zichtbaar zijn op een MRI- scan. Daarom is het belangrijk om te proberen diabetes te voorkomen. Dit kan door gezond te eten (schijf van vijf), een half uur per dag te bewegen, regelmatige controles te houden en niet te veel suikers/koolhydraten te eten.

Glucose/insuline

De oorzaak van diabetes is of teveel glucose of te weinig insuline-aanmaak. Teveel glucose kan komen door verkeerde voeding (teveel koolhydraten); te weinig insuline kan komen doordat de cellen niet gevoelig zijn voor insuline, bijvoorbeeld bij mensen die te dik zijn. Het gevaar van een hoge glucose is beschadiging aan hart en bloedvaten: onder meer in de ogen, nieren, zenuwen in handen en voeten. De gevaren wat betreft insuline zijn: te weinig betekent te hoge suikers; te veel betekent een risico op het krijgen van een hypo.

Omrekentabel

De glucosewaarde wordt in Turkije in andere eenheden gemeten. De aanwezigen kregen daarom een omrekentabel uitgereikt om – als ze naar Turkije gaan – een aantal maanden de juiste waardes bij te houden. Ook kregen zij uitgelegd wat het verschil is tussen ‘een hyper’ en ‘een hypo’, met voorbeelden van de verschijnselen en wat te doen als het aan de orde is. Een tip: ben alert op de etiketten van producten waarop je kunt zien welke verborgen suikers er in veel producten zijn verwerkt. De aanwezigen kregen lijsten waarop deze producten staan, aangepast aan producten die de Turkse gemeenschap vaak gebruikt in de keuken.

Adviezen

  • In de Turkse gemeenschap is het normaal om 2 keer per dag te eten: voor diabetespatiënten is het belangrijk om 3 maaltijden per dag te nuttigen.
  • Het gebruik van zout en veel suiker in de thee zijn gewoontes die niet gezond zijn.
  • De vrouwen die een hoofddoek dragen, wordt aangeraden om vitamine D te slikken (vitamine D wordt namelijk aangemaakt door de UV-straling op de huid).