tweede lezing uit reeks van drie

“Het is lang geleden dat ik met zoveel plezier in een crematorium ben geweest!” Met een grote glimlach opende Jaap Bressers op 23 september in het Crematorium Tilburg zijn verhaal voor ruim 70 aanwezigen.

Want, zo licht hij toe, het is ook voor hem weer de eerste keer sinds de uitbraak van corona in maart, dat hij live voor een publiek staat, veilig op afstand en toch dichtbij. “En, na Koninklijk Theater Carré werd het tijd voor een nieuw hoogtepunt op mijn speellijst”, voegt Jaap er met een vrolijke knipoog aan toe.

Dit is Jaap ten voeten uit. Met veel gevoel voor humor houdt hij zijn toch wel serieuze boodschap licht verteerbaar. Dit is de tweede lezing uit de reeks van de drie lezingen die het crematorium samen met het Netwerk Palliatieve Zorg Midden-Brabant organiseert. Jaap neemt ons mee in zijn levensverhaal. Hij vertelt hoe het duikongeluk op zijn 21ste een inspiratiebron is geworden voor zijn werk als spreker en ambassadeur voor de Carlosmomentjes.

It’s okay

Het verhaal start met een terugblik op het leven van student Jaap: studeren, ambities, droombaan, geld verdienen, altijd maar aan staan en doorgaan met de blik op de horizon. Maar in 2005 verandert alles wanneer hij tijdens een duik in zee zijn nek breekt en verlamd wakker wordt in een Portugees ziekenhuis. Jaap neemt ons mee terug naar het moment waarop hij wakker werd op de intensive care, helemaal alleen en totaal in paniek. Hoe niemand reageerde op zijn roepen en schreeuwen. Totdat er een verpleger binnen kwam, Carlos. Carlos liep naar het bed, legde zijn hand op de schouder van Jaap en zei: “It’s okay”. En dat kleine gebaar maakte die nacht een wereld van verschil.

Carlosmomentjes: klein gebaar, groot verschil

Terug in Nederland volgt er een lange periode van revalideren. Nu er zoveel niet meer kan, gaat Jaap op zoek naar dingen die wel kunnen. Hij komt er achter dat het geluk vooral zit in de kleine dingen. Een klein gebaar, een compliment, iets doen voor ander zonder dat die daarom vraagt. Iedereen kan zo zijn eigen ‘Carlosmomentjes’ uitdelen.

Tot slot krijgen we nog een belangrijke, wijze les mee. Door een compliment te geven bezorg je de ander een Carlosmoment. Een compliment echt ontvangen is een Carlosmoment voor jezelf en de ander. We hebben vaak de neiging om complimenten weg te wuiven en af te doen met ‘dat is toch normaal, het stelt niks voor’. Maar een compliment is een cadeautje, en een cadeautje hoor je in ontvangst te nemen. Daarmee toon je respect voor de gever. Een compliment krijgt pas betekenis als je het ook in ontvangst neemt en echt binnen laat komen.

Zoek je inspiratie en ben je benieuwd naar hoe Carlosmomentjes eruit kunnen zien?  Kijk op het onlangs gelanceerde positieve social media platform Carlosmomentjes >