indringende theatervoorstelling

De Dag van de Mantelzorg was op 10 november. Het Netwerk Palliatieve Zorg Midden-Brabant hield 3 dagen daarvoor de Mantelzorgmonologen. 

In de regio Midden Brabant zorgen circa 25.000 mantelzorgers langdurig en onbetaald voor een ziek familielid, vriend of buur. En dat aantal neemt nog steeds toe. Deze grote groep mensen maakt het mogelijk dat mensen met beperkingen en/of een ongeneeslijke ziekte langer en met meer levensplezier thuis kunnen blijven wonen. Vaak vinden ze dat vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Het is bijzonder en verdient waardering. Niet alleen op 10 november tijdens de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg, maar het hele jaar door kan een blijk van waardering starten met oprechte interesse in hoe het met de mantelzorger gaat.

Drie typen mantelzorgers

Op 7 november hield het Netwerk Palliatieve Zorg Midden-Brabant de Mantelzorgmonologen. Dit is een indringende theatervoorstelling speciaal voor mantelzorgers, vrijwilligers en professionals in zorg en welzijn. En voor ieder die zorg heeft voor een ander of belangstelling voor mantelzorg. Ruim 80 belangstellenden waren te gast in Crematorium Tilburg en kropen in de huid van drie verschillende typen mantelzorgers: Lars de jonge mantelzorger, Joanne de werkende mantelzorgster en Maria de oudere mantelzorgster. De afwisseling van drie persoonlijke verhalen werd in hoog tempo met het publiek gedeeld, zorgde voor herkenning, ongemak en soms ook een glimlach. Wat betekent het om mantelzorger te zijn? Wat doet het met je als je 24/7 bezig bent, fysiek en mentaal? Wat beweegt hen? Wat zijn hun wensen en behoeften?

De vergeten vragen

Aansluitend ontstond een levendige discussie over wat mantelzorgers nodig hebben om de zorg voor hun naasten te kunnen volhouden. ContourdeTwern en de Inloopcentra voor mensen met en na kanker waren aanwezig met informatie over ondersteuningsmogelijkheden voor mantelzorgers. Tot slot stonden we stil bij de vraag wat jij kunt betekenen voor een mantelzorger. De vergeten vragen van Evie Sparidaens en Henk Koops zijn daarbij een praktisch hulpmiddel. Het zijn de vragen die we vaak vergeten te stellen, omdat alle aandacht uitgaat naar de zorg voor de naaste en alles wat daarbij komt kijken. Elke bezoeker kreeg de vragenset na afloop mee om met familie, vrienden en collega’s direct in gesprek te gaan over wat mantelzorg voor hen betekent.