Tijdens de lezing ‘dood gaan we allemaal’ op woensdag 21 maart maakten Margot Verkuylen en Mariska van Veenen dood gaan bespreekbaar. Het Palliatief Netwerk houdt jaarlijks dergelijke lezingen in samenwerking met het Crematorium Tilburg.

De sprekers maakten het onderwerp bespreekbaar op een manier dat de toehoorders aandachtig luisterden: het was doodstil in de zaal van het crematorium in Tilburg. Maar toen zij vroegen of mensen 5 minuten met elkaar in gesprek wilden gaan over iets wat iemand heeft meegemaakt, als professional of als naaste, was er een kakofonie van geluid.

Actuele thema’s

Margot en Mariska bespraken actuele thema’s als wat is palliatieve zorg en wat is het verschil tussen euthanasie en palliatieve sedatie. Ze deden dit aan de hand van voorbeelden die ze zelf hebben meegemaakt. Daarna vroegen ze een vrijwilliger om een rol te spelen. Degene die zich hiervoor aanmeldde, deed dit fantastisch!

Verdriet en plezier

Aan de zaal de vraag ‘hoe je nu een gesprek aanknoopt over dood gaan’. Hierop kwamen goede reacties: Mariska kreeg er rode ogen van. Daarnaast was er ook ruimte om te lachen. Zo zie je maar: verdriet en plezier mogen en kunnen naast elkaar bestaan. Deze lezing was zó de moeite waard, dat het jammer is voor degenen die ziek waren en zich moesten afmelden en voor mensen die aarzelden om te komen en er niet bij waren.