Afgelopen zaterdag was het de internationale dag van de palliatieve zorg. Een mooie dag om de winnaar van de verkiezing palliatieve zorgverlener in in onze regio bekend te maken: Francis Donders uit Tilburg.

Goede palliatieve zorg kan niet zonder de inzet van professionals en vrijwilligers. Op de tweede zaterdag van oktober vieren we jaarlijks de internationale dag van de palliatieve zorg. Dan zetten we graag iemand in het zonnetje die op een bijzondere manier bijdraagt aan de kwaliteit van leven voor palliatieve patiënten en hun naasten. Onze oproep afgelopen maand in het Netwerk Palliatieve Zorg leverde een mooie mix aan kandidaten op voor de titel palliatieve zorgverlener van het jaar in Midden-Brabant.

En de winnaar is…

Meerdere mensen droegen Francis voor. Francis werkt al 15 jaar als gespecialiseerd verzorgende bij het Mobiel Zorgteam van de Wever in Tilburg. Verder werkt ze als zzp-er bij Cura Excellent in de palliatieve thuiszorg. Daarnaast heeft ze samen met een collega een palliatief team opgericht met de naam Ultimo Paso.

Betrokkenheid en warmte

Francis voelt zich als een vis in het water op alle 3 haar werkplekken en is de ultieme palliatieve zorgverlener! Ze werkt met heel haar hart en ziel. Ze is heel kundig, invoelend, meelevend. Voor Francis bestaat er geen verschil in afkomst, cultuur of sociale achtergrond, voor haar is elk mens gelijk en heeft iedereen recht op de beste zorg. Ze is bij alle zorgvragers en naasten geliefd om wie ze is en wat ze doet: “Mijn moeder werd ziek en Francis heeft ervoor gezorgd dat mijn moeder thuis kon sterven zoals zij dit wilde. Ook alle naasten waren erg blij met haar betrokkenheid en warmte. Voor mij is Francis goud waard!”, aldus een nabestaande. Voor de meeste medewerkers in de zorg heeft een werkdag 8 uur, voor Francis bestaat er geen tijd. Zorg gaat 24 uur per dag door en ze is altijd bereikbaar of bereid om mee te denken.

Niet anders kunnen

Op vrijdag 8 oktober werd Francis aan het eind van haar nachtdienst verrast met een mooie bos bloemen en een champagne-ontbijt. Samen met de collega’s die haar nomineerden brachten we een toost uit op de palliatieve zorg en de geweldige bijdrage die Francis daaraan levert. Nadat ze een beetje was bekomen van de verrassing vroegen we haar hoe ze voor elkaar krijgt om zoveel ballen met zoveel liefde in de lucht te houden. Het antwoord was simpel: “Ik zou niet anders kunnen!”