Er was 30 juli een kookworkshop in woonzorgorganisatie Het Laar in Tilburg, geïnspireerd door het project Groen & Grijs.

Thuiszorgverzorgende Helen Smits en vrijwilliger Cor Bon organiseerden deze kookworkshop. Helen: “Ik werk als verzorgende in de thuiszorg en werd getipt door manager Carolien over dit project. Ze vroeg me of deze kookworkshop voor alleenstaande ouderen, eenzame ouderen of ouderen met dementie, samen met hun (klein)kinderen, familie of vrienden ook iets voor mij kon zijn. Ik was direct enthousiast en vroeg via het microbudget van Het Laar financiële ondersteuning aan. En dat werd toegekend.”

Veel plezier

In overleg met haar collega’s benaderde Helen 4 thuiszorgcliënten van Het Laar. “Maar ik kan niks doen”, sputterden sommige mensen tegen volgens Helen. “Dan zei ik dat we daar wel rekening mee gingen houden. Ik wist dat ze uiteindelijk allemaal met veel plezier mee gingen doen. Aardappels schillen, groenten schoonmaken, roeren in een pan: er is genoeg te doen in een keuken.” Uiteindelijk deden ze alle 4 mee. Samen bekeken ze ook welke mantelzorger ze mee wilden nemen. Uiteindelijk deden er een kleinkind, 2 zonen en een zus mee.

Watertanden

Samen met Cor Bon, die als vrijwilliger deze workshop leidde, stelde Helen het menu samen en regelden ze de inkoop. Op de dag zelf liep alles op rolletjes. De stemming zat er goed in, de bewoners genoten, hun introducees vonden het zó leuk om dit met hun moeder/oma/zus te doen. Het menu was om te watertanden. Als amuse een roerei met gamba en beurre noisette, het voorgerecht een salade niçoise, het hoofdgerecht aardappel brandade met kabeljauw en langoustinesaus en als toetje flensjes à la framboise.

saamhorigheidsgevoel

Helen: “Ik zou het zo weer willen doen. Het was heel prettig dat de andere collega’s van Het Laar hun medewerking verleenden. In de keuken mochten we alles pakken wat we wilden, de pannen, boter, olie, snijplanken. In het restaurant was er voor ons een tafel chique opgedekt. Toen ik dit idee besprak met Joost om een microbudget van Het Laar aan te vragen, kreeg ik alle medewerking en de kosten vergoed. Vooral het saamhorigheidsgevoel tijdens het koken was zo fijn! We hebben zo veel plezier gehad en samen echt iets moois neergezet.”

tekst: Myriam Krol; foto’s: Helen Smits.