De keuken en grote zaal van jongerencentrum Mainframe vormden maandag 17 juni het decor voor de eerste editie van de kookworkshop Groen & Grijs in Goirle.

Zelf koken doen ze eigenlijk al heel lang niet meer: de 4 senioren met geheugenprobleen die met hun kind, kleinkind en zelfs achterkleinkind meededen aan de kookworkshop Groen & Grijs in Goirle op maandag 17 juni. Het is de eerste editie van dit kookevent in jongerencentrum Mainframe, en er gaan er nog veel meer volgen. Er verscheen een heel leuk (sfeer)verslag over deze middag/avond in het Brabants Dagblad. Lees dat artikel > en lees onder de foto verder.

ggg 1 klein

Het spraak- en smaakmakende event Groen & Grijs is neergedaald in Goirle. Met financiële steun van de Annetje van Puijenbroek Stichting heeft jongerencentrum Mainfraim de basisingrediënten aangeschaft om zeker nog een jaar lang maandelijks kookworkshops te kunnen houden, waaronder borden, glazen, bestek, schorten, snijplanken en keukenmessen. Deze keer tekende chefkok Paul Kappé van Michelinster-restaurant Monarh in Tilburg voor het menu, de inkoop van het eten, de ondersteuning tijdens de voorbereiding en het bereiden zelf.

Aan de bak

Yvonne Michelbrink van Thebe zorgde voor de 4 kookkoppels. De senioren komen van woonzorgcentrum Guldenakker in Goirle. Daar zijn ze gewend dat het avondmaal wordt verzorgd. Dat was maandag 17 juni wel even anders, want ze konden zelf aan de bak. Met het doppen van erwtjes, het snijden van komkommer en het schillen van pastinaak, samen met de dochter, kleindochter en zelfs achterkleindochter. Tijdens deze werkzaamheden kwamen de verhalen los, van vroeger, maar ook wat ze nu bezighoudt.

Naast zelf vertellen hebben de deelnemers ook veel geluisterd naar de aanwijzingen van de chef kok, zijn adviezen en tips. Al al met al stond er binnen 2 uur een heerlijk voorgerecht (gepekelde en gerookte zalm) en daarna smakelijk hoofdgerecht (kalfswangen met pastinaak) op tafel. Tot slot het toetje: vanillevla met slagroom of een advocaatje voor de liefhebber.

Aanpakkers

Melissa de Laat is de bedenker van het concept Groen & Grijs: “Het mooiste vond ik dat de grootouders al tijdens de inloop begonnen met koken. Ze werden door de groenten, snijplanken en recepten die klaar stonden, geprikkeld om meteen aan de slag te gaan. Dat is meteen ook een leerpuntje, deze generatie is er 1 van aanpakkers. Alle groenten werden direct schoongemaakt en klein gesneden. De recepten van het voor- en hoofdgerecht liepen hierdoor door elkaar. Gelukkig kon Paul Kappé ons redden in de keuken, maar een volgende keer zetten we aanvankelijk alleen de ingrediënten voor het voorgerecht klaar.”

Positieve energie

Jongerencentrum Mainframe leverde naast de locatie ook de vrijwilligers om het event mogelijk te maken. Dit smaakt naar meer: iedereen is zo enthousiast, dat er al wordt uitgezien naar de volgende editie van Groen & Grijs in Goirle. Dat is dan met andere kookkoppels en een andere kok, maar met dezelfde positieve energie en doelstelling: het onvoldoende nuttigen van maaltijden door oudere mensen met geheugenproblemen op de agenda te zetten en begeleiding als het om eten gaat op een gezellige manier in gang te zetten met het sociale netwerk van de ouderen.

Download recepten Groen & Grijs in Goirle >

Bekijk hieronder de vlog van Jorien: