Er waren eind september 2 iKook-activiteiten in Tilburg, het project dat ouderen en jongeren samenbrengt om met elkaar te koken en te eten.

De iKook-activiteiten waren donderdag 23 september op woonzorgcentrum De Bijsterstede en dinsdag 28 september op woonzorgcentrum De Heikant. iKook is een initiatief van onder anderen De Wever, het Zorgnetwerk Midden-Brabant en ContourdeTwern en wordt mede mogelijk gemaakt met subsidie van ZonMw. Dat is de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie: een financieringsorganisatie van innovatie en onderzoek in de gezondheidszorg, zoals bijvoorbeeld zorgevaluatie.
Het doel van iKook is om eenzaamheid aan te pakken door ouderen en jongeren samen te brengen om met elkaar te koken en te eten.

Gemoedelijke sfeer

Er was een fijne, gemoedelijke sfeer tijdens beide kookactiviteiten. Onder anderen jongeren van Service de City en Avans Hogeschool gingen samen met de ouderen tijdens het snijden van de groenten gezellig het gesprek met elkaar aan. Over hun de leeftijd, over vroeger, over de gezinssamenstelling, over de studies van de jongeren, over lievelingseten… er waren genoeg alledaagse gespreksonderwerpen. Na afloop gaven de jongeren aan het superleuk te vinden om op deze manier in contact te zijn met ouderen. De ouderen reageerden: “Het was gewoon geweldig, het leidt je af van je zorgen.”

Met veel enthousiasme kijken alle deelnemers al uit naar de volgende iKook-activiteit in oktober.
Bedankt Roel, Marion, Helga en de coördinatoren horeca van De Bijsterstede en De Heikant voor jullie ondersteuning en gastvrijheid!