Het was wederom een smakelijke editie van de kookworkshop Groen & Grijs. In Tilburg, bij Eethuis Twintig aan de Piushaven, op maandag 16 september. Maar liefst 7 koppels grootouder met (klein)kind kletsten en kookten en kletsten erop los.

Elke organisatie organiseert een Groen & Grijs kookworkshop naar eigen inzicht. Annelein van Sluijs en Corrie Aarts van De Wever hielden deze editie voor mensen met dementie die gebruikmaken van de dagopvang van woonzorgcentrum de Bijsterstede. Daarnaast schoven 3 ouderen aan die wonen in Huis Convivio (Tilburg) met dochter of kleinkind. De organisatie koos voor Eethuis Twintig als locatie. De eigenaar daarvan, Thomas, wilde graag de ruimte faciliteren, temeer omdat zijn moeder de oprichter is van Convivio. Leden van kookclub Amuse-ment (een club kookminnende werknemers van De Wever) stelden het menu samen en hielpen de koppels aan tafel en in de keuken met de voorbereidingen.

Iedereen doet wat

Het menu bestaat deze keer uit 4 gangen, de koppels zijn verdeeld over 4 tafels, elke tafel bereidt 1 gang voor. Het eerste gerecht is een garnalencocktail, dan volgt de crème tomatensoep met balletjes, dan kip met curry en rijst en als toetje cheesecake. Makkelijke gerechten waarbij je lekker kunt kletsen tijdens de bereiding ervan. Boontjes schoonmaken, gember raspen, knoflook persen, tomaten en uien en paprika snijden, gehaktballetjes draaien, beslag roeren, koek bastognes verpulveren… iedereen doet wat, van jong tot oud. Na de voorbereidingen en het koken en bakken in de keuken, eten ze samen de gerechten op.

Restaurantje beginnen

Kleindochter Elise en oma Ans zitten zij aan zij. Samen koken deden ze nog nooit eerder. Het verloopt zó gesmeerd, dat Ans vindt dat ze met z’n tweetjes maar een restaurantje moeten beginnen. Opa Piet en kleinzoon Mathijs van het team ‘soepzooitje’ zijn erg tevreden over de tomatensoep die ze klaarmaakten. Ze beslissen ter plekke om dit gerecht nogmaals te maken als onderdeel van het komend kerstdiner. Oma Rika en oma Lenie zetten vroeger hun kleindochter Kelly en Chantal op het aanrecht om samen te koken. Nu zitten ze tegenover elkaar ginnegappend de garnalencocktail te maken. Dit is KEI-leuk”, roept Rika, “dè meugde direct herhalen zo.”

Andere omgeving, andere gesprekken

Ondertussen gaan de verhalen over tafel. Over vroeger. Dat je toen echt niet voor elk gerecht een schoon bord kreeg. Nee, alles in dezelfde kom, van de soep tot de aardappelen tot de yoghurt. Dochter Ans zegt, terwijl ze met een schuin oog haar moeder Bep in de gaten houdt, hoe goed het is dat zij nu weer even in een andere omgeving bezig is met andere dingen. Dat nodigt uit tot weer andere gesprekken. Zoals met haar tafelgenote Ineke, over hoe ze vroeger kookten. Bep woont nu 6 weken in Huis Convivio en heeft het er prima naar haar zin. Ans zelf moet nog even wennen dat ze haar zorgtaken als mantelzorger kan loslaten. En zo heeft ieder zijn eigen verhaal dat in een ontspannen en gezellige sfeer boven tafel komt.