Kippenvel & ontroering

Het beloofde een avond te worden over zorg, compassie en menselijkheid. En dat werd het ook, afgelopen 10 april in het Crematorium Tilburg en omstreken. Daar was de 3de van 3 lezingen over sterven, verlies & rouw, georganiseerd samen met het Netwerk Palliatieve Zorg Midden-Brabant. Gastspreker was Sander de Hosson, longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen.

Het secretariaat van het Zorgnetwerk Midden-Brabant werd donderdag 11 april overstelpt met reacties over de lezing van de avond ervoor. Aanwezigen wilden laten weten dat ze waren geïnspireerd, hadden genoten, het leerzaam en geweldig vonden. Tijdens zijn lezing ging Sander de Hosson in op de palliatieve zorg: hoe zorgen we ervoor dat patiënten met een ongeneeslijke ziekte tot het laatste moment zo optimaal mogelijk behandeld worden? En wat doet het eigenlijk met zorgverleners zelf? Eén van zijn uitspraken is: “Als je weet dat overleven er niet in zit, dan is het mijn taak – en die is minstens zo belangrijk – om te zorgen voor een zo goed mogelijke dood.”

Kippenvel

Chantal Pruijsen was ook aanwezig, samen met haar 8 collega’s (verzorgenden en verpleegkundigen) van het buurtteam Capelle vanuit Thebewijkverpleging. “Kippenvel. Echt. En ontroerd. Door de verhalen die hij vertelde. Toen we de uitnodiging voor deze lezing voorbij zagen komen, wilde wij de kans niet laten schieten om Sander de Hosson te ontmoeten. Wij hebben palliatieve zorg hoog in het vaandel. Zijn boodschap ‘er zijn’ passen wij al vaak toe in ons werk. Daarmee bedoelt hij meer dan alleen de medische handelingen verrichten voor mensen in de terminale fase. Hij benadrukt dat dit ook geldt voor de (huis)artsen. Ook gaf hij uitleg over de terminale fase, hoe dat werkt en gaat in het lichaam en de geest. Voor mensen die al wat langer van school zijn, was dat heel leerzaam. Voor mij betekende de lezing een erkenning van de manier waarop wij werken. En het besef dat je de kwaliteit van je werk elke dag weer kunt verbeteren.”

Ode aan de zorg

Hosson is gespecialiseerd in palliatieve zorg. Hij schreef columns over zijn werk in het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant, die gebundeld zijn in het boek ‘Slotcouplet’. Slotcouplet is een ontroerende ode aan de zorg. Sanders columns laten zien dat een eeuwenoude uitspraak nog altijd geldt: ‘Geneeskunde is soms genezen, vaak verlichten, altijd troosten’. De columns van Sander de Hosson staan op www.agora.nl >