'blij met extra handen'

Inmiddels hebben al 8 jonge mensen met dementie vrijwilligerswerk gevonden in onze regio via het project VergetenTalent.

Folders, een promotiefilmpje, afstemming en inventarisatie met een aantal gemeenten en vooral: geplaatste kandidaten. Dat zijn op dit moment de mooie resultaten vanuit het project VergetenTalent. Dat biedt jonge mensen met dementie (onder de 65 jaar) (vrijwilligers)werk dat past bij hun (levens)ervaring, passies en talenten. Er zijn tot en met september dit jaar 8 matches gemaakt: 1 persoon uit Udenhout in Loon op Zand; 5 personen uit Tilburg in Tilburg; 1 persoon uit Tilburg in Alphen; 1 persoon uit Tilburg in Loon op Zand. Verder staat er 1 vacature open in Waalwijk en hebben zich 4 organisaties aangegeven interesse te hebben in een kandidaat (Tilburg, Kaatsheuvel en Loon op Zand).

Talentmakelaar Elly Robben: “We doen met de al geplaatste kandidaten ervaring op en zijn bezig om dit verder project uit te rollen in de Midden-Brabant. Er is een promotiefilmpje, dat binnenkort via social media rondgaat, en er zijn folders gemaakt: voor de kandidaten (de mensen met dementie) en voor de organisaties die mensen met talent zoeken. Daarnaast zijn we al in contact met de gemeenten Loon op Zand, Hilvarenbeek, Goirle, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk.

Kennis delen met andere regio’s

Er is een kennisbundel in de maak over de geleerde lessen, de successen, do’s en don’ts. Dit is bedoeld ter inspiratie voor andere regio’s om er praktisch mee aan de slag te gaan.
Hierin zijn de ervaringen van jonge mensen met dementie, zijn/haar netwerk, betrokkenen en uitvoerenden meegenomen.

Ervaring van kandidaat P.

Op de vraag wat P. ervaart als hij aan het werk is, geeft hij aan dat het belangrijk is dat hij het leuk vindt en nuttig. In dat geval krijgt hij daar energie van. Hij vindt het mooi meegenomen er nog iets van te leren. P. ervaart zeker een gevoel van gelijkwaardigheid, ondanks dat hij weet dat er verschil is in functie en ervaring. Hij weet dat hij nog veel moet leren, maar heeft het gevoel dat hij hiervoor ook de kans krijgt. Hij voelt zich happy. Met betrekking tot de bemiddeling geeft P. aan dat hij blij is met de bemiddeling van Elly. Of het op eigen kracht gelukt zou zijn, is lastig te zeggen, omdat dit niet nodig is geweest.

Ervaringen van begeleiders die met een kandidaat samenwerken/ondersteunen in het werk

  • Goed gevoel bij een bijdrage leveren aan zinvolheid, zelfwaardering van iemands leven.
  • Een win/win situatie.
  • Omdat de kandidaat tevreden weggaat, heb ik ook een goed gevoel.
  • Blij met extra handen.

Meer informatie en folders

Meer weten over dit project? Neem contact op met Elly Robben >, ze vertelt er graag meer over.
Download de folder VergetenTalent voor kandidaten > (mensen met dementie en met een talent)
Download de folder voor organisaties >