De proef met de mantelzorgtest in Breda, Moerdijk en Tilburg is geslaagd. Die wordt vanaf nu ook landelijk in gebruik genomen.

De gemeente Tilburg ontwikkelde de mantelzorgtest > in 2019 samen met CZ. Door deze test te doen krijgen mantelzorgers inzicht in hun taken. Dat kan overbelasting voorkomen. Lees het volledige bericht over de landelijke uitrol op de site van de gemeente Tilburg >

De eenvoudige, online Mantelzorgtest geeft inzicht én hulp. De test helpt mantelzorgers de balans te bewaken tussen zorg voor een naaste en aandacht en tijd voor henzelf. Daarnaast biedt de Mantelzorgtest een lokaal hulpaanbod van organisaties die (zorg)taken uit handen kunnen nemen.

Lokaal hulpaanbod

Omdat mantelzorgers hun (zorg)taken vaak vanzelfsprekend vinden, zijn ze zich er (nog) niet van bewust dat tijdig hulp inschakelen verstandig kan zijn. Daarnaast hebben mantelzorgers regelmatig het idee dat zij de enige zijn die voor hun naaste kunnen of mogen zorgen. Bovendien zijn mantelzorgers vaak onbekend met het lokale hulpaanbod. Reden genoeg voor de gemeente Tilburg en zorgverzekeraar CZ om met ondersteuning van het ministerie van VWS en in samenwerking met een aantal lokale organisaties de Mantelzorgtest te ontwikkelen.

Promoot deze test

Kom je in je werkzaamheden zelf regelmatig in contact met mantelzorgers? Zou je hen dan op de test willen wijzen? Je kunt de test ook eenvoudig samen met een mantelzorger doorlopen. Er is een filmpje beschikbaar met heldere uitleg over de test en er zijn folders beschikbaar die je kunt uitdelen.