Geslaagde match vanuit VergetenTalent

“Mijn talent? Ik kan goed organiseren. Ben accuraat, een doorzetter en betrouwbaar. Ik zeg waar het op staat en ik hou me aan mijn afspraak.” Dat zijn nogal wat talenten van Miranda Smeitink, 51 jaar. Zonde als die ongebruikt verloren gaan. Gelukkig kan ze ondanks de diagnose dementie haar talenten als vrijwilliger inzetten bij De Hazelaar in Tilburg.

Miranda (op de foto rechts) kreeg in 2018 de diagnose. Ze deed sindsdien nog wel wat werkzaamheden bij haar werkgever Amarant, waar ze al 7 jaar als managementassistent werkte. Maar corona gooide roet in het eten. “En toen zat ik thuis. Alleen. Mijn kinderen zijn het huis uit en mijn man werkt. En ik wilde me inmiddels ook wel weer nuttig maken. Iets betekenen voor anderen. Uit dat gat komen, zinvol bezig zijn. Ik vertelde dat tegen mijn casemanager dementie. Toen is het balletje gaan rollen. Want zij wist van het project VergetenTalent en legde contact met Elly Robben.”

Naar elkaar toegroeien

Elly is vrijwilligerscoördinator bij De Hazelaar: “We hebben eigenlijk een ‘functie op maat’ gecreëerd voor Miranda, die aansluit op wanneer zij wil werken en wat ze wil doen. Haar vraag ‘iets betekenen voor anderen/ouderen’ resulteerde op die manier in een aanbod: voorbereidende taken voor de activiteiten van welzijn algemeen. En dat heeft weer geleid tot ‘vraag’. Want er is genoeg te doen voor Miranda op de woensdagochtenden dat ze hier werkt. Het is dus niet zo dat er ergens een plekje vrijvalt waar we de talenten van iemand met dementie zomaar kunnen inzetten. Of dat een filiaalhouder van Albert Heijn bij VergetenTalent kan aankloppen voor een vrijwilligere kassière. De match die tot stand komt vanuit Vergeten Talent is een proces van naar elkaar toegroeien. Dat vraagt tijd, inzet en aandacht van alle betrokkenen.”

Afwisselend werk

Het werk dat Miranda doet is erg afwisselend. “Ik ben al – wel met begeleiding – met bewoners van de Hazelaar naar de kapel gegaan. Maar ik stel ook crea-doe-boxen voor de afdeling samen. De samenwerking gaat goed. Eigenlijk ondersteun ik van alles, vooral achter de schermen.” Daar zijn Elly en vrijwilliger Saskia (Saskia staat op de foto links) ook blij mee: “We merken dat we de voorbereidende taken voor de activiteiten opsparen tot de woensdag, voor Miranda.”

Veel vliegen

“Ik fiets elke werkdag een half uur heen en een half uur terug. Twee vliegen in 1 klap dus, want ik ben ook een uurtje lekker buiten.” Over vliegen gesproken: daar zijn er nog wel meer van: een goed gevoel over zichzelf, een zinvolle ochtend in de week, voldaan zijn over de waardevolle bijdrage, een bezigheid die een houvast biedt… veel vliegen in 1 klap dus.

VergetenTalent is een project dat is geïnitieerd door het regioteam Jonge Mensen met Dementie. Het biedt aan jonge mensen met geheugenproblemen de mogelijkheid om via vrijwilligerswerk te blijven deelnemen aan de maatschappij. Dat gebeurt door uit te gaan van hun kracht en talent. VergetenTalent zoekt een Talentmakelaar, klik hier voor de vacaturetekst >