Arts Floor Bols over Damast als tijdelijke extra Covid-afdeling

Het coronavirus zette Nederland op zijn kop. Floor Bols is arts bij Damast en coördinator palliatieve zorg bij Zorgnetwerk Midden-Brabant. Zij vertelt over de hectiek van de afgelopen weken en de impact die corona heeft op haar werk als specialist ouderengeneeskunde.

In een mum van tijd lagen de ziekenhuizen vol en was er behoefte aan extra opvang. In Waalwijk opende Schakelring een extra COVID-afdeling en De Wever-locatie Damast, gekoppeld aan ETZ, is in allerijl ingericht als extra Covid-afdeling.

In twee dagen

Op locatie Damast kunnen 64 mensen opgenomen worden voor geriatrische revalidatiezorg (GRZ). Sinds begin april is de locatie op verzoek van het ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorgketen) volledig ingericht voor de opvang van coronapatiënten. “De 64 patiënten die we hadden, hebben we ondergebracht op andere locaties. In twee dagen tijd zijn we volledig ingericht voor de opvang van coronapatiënten. Een hele happening, die veel impact had op de afdelingen”, vertelt Floor.

Beheersbaar

De situatie bleek nog beheersbaar. In Waalwijk is de COVID-afdeling weer teruggebracht naar revalidatie. Bij Damast was slechts de helft van de bedden bezet. “Nu is de eerste etage voor coronapatiënten. De tweede etage is weer opengesteld voor gewone revalidatie; deels mensen die geen corona hebben gehad en deels patiënten die moeten revalideren na corona. Ze zijn niet meer besmettelijk en daarom dragen we op deze afdeling geen beschermende kleding meer. Dat is wel spannend voor de verpleging. Met een schort, masker, bril en handschoenen voelden ze zich veiliger.”

In de frontlinie

Het is een spannende tijd voor iedereen. Vooral ouderen zijn extra kwetsbaar. Vindt Floor het moeilijk om in de frontlinie te staan? “Ik ben opgeleid om medisch te handelen bij kwetsbare ouderen die ziek zijn. Of ze nu corona hebben of iets anders, dat maakt voor mij niet uit. Ik doe het met liefde en plezier. Ik ben blij dat ik iets kan doen. Liever dit dan werkeloos thuis zitten. Er is wel onzekerheid. Je kunt niet meer vertrouwen op je ervaring. We beginnen dingen te begrijpen en ervaring op te doen. Nu nog de onrust wegnemen.”

Afscheid via beeldbellen

Voor de patiënten is de situatie bizar. Familie mag alleen op bezoek komen als iemand stervende is. “We hebben ook echtparen gehad die uit elkaar gerukt werden door het virus; de een in het ziekenhuis, de ander bij ons. Die hebben via beeldbellen afscheid van elkaar moeten nemen. Dramatisch vind ik dat. Wij zijn er dan wel voor ze, maar wij kunnen een partner natuurlijk niet vervangen. We horen achteraf dat de familie heel dankbaar is voor wat we hebben gedaan, maar het is zeker niet wat je wilt.”

Soepele samenwerking

Een voordeel van de situatie is de soepele samenwerking die ontstaan is door de crisis. “Ik heb heel goed contact met het ETZ. We hebben intensief samengewerkt met de specialisten daar en met het speciale COVID-team. Iedereen is bereidwillig, hokjes verdwijnen. We kregen bijvoorbeeld hulp bij het toedienen van zuurstof van artsen van de spoedeisende hulp. We werken ook nauwer samen met huisartsen. Als zij iemand verdenken van corona en ze krijgen de zorg niet geregeld, dan kunnen ze de ELV-app gebruiken. Daarin kunnen ze zien hoeveel bedden er nog beschikbaar zijn bij de verschillende corona-opvanglocaties. Bij Zorgnetwerk Midden-Brabant zijn we heel erg voor dit soort transmuraal werken en bouwen we daar hard aan. We hebben nu ervaren dat dat in ons voordeel werkt, ook in een crisissituatie. Ik hoop dat die samenhorigheid zal blijven”, besluit Floor.