NAH en Dementie

Themabijeenkomst mantelzorg bij hersenaandoeningen dementie en NAH

ContourdeTwern 30 maart 2023

Hersenletsel Netwerk Midden-Brabant werd samen met de Geheugenwerkplaats uitgenodigd om een presentatie te geven aan mantelzorgers die te maken hebben met NAH en dementie. De focus was met name hoe er mee om te gaan en waar vind je hulp.

Vanuit het Hersenletsel Netwerk waren Mirre van Oers, Procesbegeleider MS Netwerk Midden-Brabant & fysiotherapeut, ambulant begeleider en Master Neurorevalidatie & Innovatie en Kirsten de Jong, Programmaondersteuning Hersenletsel Netwerk Midden-Brabant & Ervaringsdeskundige NAH aanwezig.

NAH

De presentatie bevatte een korte uitleg van Hersenletsel Netwerk, wat houdt het in om hersenletsel te hebben aan de hand van een aantal voorbeelden, hoe ga je als mantelzorger om met iemand met NAH waar vind je als mantelzorger de juiste hulp en waar kun je terecht met vragen. Hierbij kwamen de website www.nah-lokt.nl  met daarop de sociale kaart van zorgaanbieders in Midden-Brabant en www.Breinlijn.nl aanbod.

Hierna was er ruimte voor vragen en om samen in gesprek aan te gaan.

Dementie

Na een korte pauze was het woord aan Laura Hoeksema, dementieconsulent bij de Wever en werkzaam bij de Geheugenwerkplaats. Er volgde een presentatie met een korte uitleg over dementie en wat het met iemand doet kwamen er een aantal voorbeelden langs van waar je als mantelzorger terecht kan voor vragen en informatie. Tot slot de cursus Dementie en Nu en de mogelijkheid om een VR bril op te zetten om te ervaren hoe het is om dementie te hebben.

Ook nu was er weer ruimte om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan. De mantelzorgers ervaren veel dezelfde obstakels met betrekking tot gedragsveranderingen en geheugenproblemen van hun naasten en dit zorgt voor mooie onderlinge gesprekken en veel herkenning. Tips en adviezen werden uitgewisseld.

Wij kijken terug op een zeer geslaagde middag!