TipTop laat mooie, tussentijdse resultaten zien: in de 40 gevallen dat een zorgtechnologisch product is uitgeprobeerd, is maar liefst 29 keer gekozen voor gebruik/aanschaf ervan.

TipTop staat voor Technologische Innovatieve Producten Toepassen bij Ouderen door Professionals. Dat gebeurt in de Tilburgse wijk Reeshof. TipTop wil belemmeringen wegnemen bij professionals én bij kwetsbare ouderen (onder wie mensen met dementie) om technologische producten te gebruiken. Dit moet mensen helpen om verantwoord en wat meer comfortabel thuis te wonen. Dat gebeurt door sámen verschillende snufjes in de praktijk uit te proberen. Daarmee ontwikkelt de professional een adviesrol om het gebruik van zorgtechnologische hulpmiddelen bij ouderen te stimuleren.

Op een rijtje

De eerste resultaten van TipTop staan nu overzichtelijk op een rijtje > De proef met dit project loopt dit najaar af. Daarna is de vraag of het een vervolg krijgt en al dan niet wordt uitgebreid. “Daarover praten we onder meer met gemeenten en andere, vergelijkbare projecten. Voor die gesprekken is het handig dat we de resultaten overzichtelijk binnen handbereik hebben”, aldus projectleider en praktijkverpleegkundige ouderenzorg Marieke Dooremalen.

Evaluatie

Op dit moment zijn 6 studenten van Fontys Toegepaste Psychologie gestart om TipTop te evalueren en ervaringen bij ouderen en professionals op te halen. Het streven is dat zij in december het onderzoek afronden. De resultaten kunnen gebruikt worden om het project te vervolgen en te verspreiden. Wordt vervolgd dus!

Meer weten over TipTop? Lees dit artikel uit het Brabants Dagblad: