Heldere werkwijze uitvoeringsverzoeken versterkt samenwerking in de regio

Vanaf 1 juli 2025 geldt in Midden-Brabant en West-Brabant-Oost een nieuwe, uniforme werkwijze voor uitvoeringsverzoeken bij voorbehouden handelingen. Deze werkwijze biedt huisartsen, wijkverpleging en ziekenhuizen duidelijkheid over verantwoordelijkheden en informatie-uitwisseling. Het resultaat: veiliger werken en betere samenwerking in de zorgketen.

In de praktijk was niet altijd duidelijk wanneer en hoe een uitvoeringsverzoek moest worden gedaan, bijvoorbeeld bij injecties of katheteriseren. Deze verwarring leidde tot risico’s, vertraging en onnodige administratieve lasten.

Daarom is in maart 2025 een sprint gestart waarin zorgprofessionals uit verschillende sectoren samenwerkten aan een oplossing. Met hun input is nu een uniforme werkwijze opgesteld. De belangrijkste veranderingen:

  • Een uitvoeringsverzoek wordt alleen gegeven bij voorbehouden handelingen.
  • Het verzoek kan mondeling, digitaal of schriftelijk worden gegeven.  
  • Een mondeling verzoek is alleen toegestaan, mits de VVT het verzoek noteert in het cliëntdossier en ter bevestiging aan de opdrachtgever voorleest. Bij twijfel of in het geval van een complex verzoek, kan de VVT vragen om het verzoek alsnog schriftelijk te geven.
  • De aanvraag bevat standaardinformatie zoals patiëntgegevens, indicatie, handeling en tijdstippen.
  • Is een medisch specialist opdrachtgever? Dan is deze aanspreekpunt voor vragen en niet de huisarts.
  • Als een uitvoeringsverzoek in de ANW-uren níet eenmalig is, neemt de VVT na de ANW-uren contact op met de behandelend arts om te horen wat de vervolgstap is.

De werkwijze is inmiddels toegelicht aan meer dan 400 professionals tijdens een aantal informatiebijeenkomsten. 

Alle informatie (Webinar, presentatie en communicatiemiddelen) is te vinden in deze toolbox