Technologie bij dementie thuis

Technologie bij dementie thuis
Ouderen met dementie zo lang mogelijk verantwoord zelfstandig thuis laten wonen, dat is het streven. Technologie kan daar een belangrijke en ondersteunende rol in spelen. Echter is er zoveel op de markt dat het voor zorgprofessionals vaak moeilijk is om door de bomen het bos te zien. Daarbij komt dat lang niet ieder product geschikt is voor mensen met dementie. Sinds maart 2021 is er een drie jarig project ‘technologie bij dementie thuis’ gestart bij Zorgnetwerk Midden Brabant.

Het project technologie bij dementie thuis richt zich op 2 pijlers

Het opstellen en toegankelijk maken van informatie voor professionals op zorgpad 1 en 2 (Casemanagers, Wijkverpleegkundigen, Praktijkondersteuners, Ergotherapeuten en Sociaalwerkers) over de inzet van technologie bij mensen met dementie die thuis wonen.
Professionals op zorgpad 1 en 2 trainen in advisering over en implementatie van technologie.
Op de site van het ZMBR is een Top 10 gepubliceerd. Deze resultaten zijn tot stand gekomen in samenwerking met een klankbordgroep bestaande uit 11 professionals van verschillende organisaties en disciplines werkzaam in alle gemeenten van de regio Midden-Brabant.

In deze Top 10 staan producten die effectief zijn bewezen voor mensen met dementie die thuis wonen en voor iedereen toegankelijk zijn.
De top 10 zal vernieuwd worden en de producten die er eerder instonden worden geborgd onder de verschillende categorieën. Zorgprofessionals kunnen van de site de benodigde informatie halen om mensen thuis te adviseren om technologie in te zetten en het langer thuis blijven wonen te ondersteunen.

Ben je benieuwd en wil je de ontwikkelingen volgen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van het ZMBR.

Of neem contact op met Vera Snels of 06-51186698