Nieuwe werkwijze wassen, zwachtelen met wonden en steunkousen (ETZ) van start

In onze regio werken we met sprints aan het toekomstbestendig maken van de zorg. Elke sprint richt zich op het verbeteren van een specifiek onderdeel van het zorgproces. Zo maken we het werk van zorgprofessionals eenvoudiger, veiliger en duidelijker – én vergroten we de zelfredzaamheid van cliënten. In dit bericht lees je meer over drie belangrijke werkwijzen die de afgelopen periode zijn gestart. 

Nieuwe klantreis ‘Wassen’

Sinds 1 maart is de nieuwe werkwijze voor wassen in gebruik genomen. Deze aanpak zet in op het vergroten van de zelfstandigheid van cliënten en een efficiëntere inzet van zorgprofessionals. Belangrijkste veranderingen zijn:

·       De wijkverpleging maakt bij aanvang een plan voor vier weken, waarin zij de cliënt (en mantelzorgers) begeleidt met hulpmiddelen, tips en technologie. Als zelfstandig wassen dan nog niet haalbaar is, wordt een ergotherapeut ingeschakeld.

·       Er is nu één regionale standaard voor wat onder ‘wassen’ valt (en wat niet) en de gewenste frequentie.

·       Waar mogelijk wordt verzorgend wassen ingezet.

Deze aanpak versterkt de eigen regie van cliënten én draagt bij aan een efficiënter zorgproces.

 

Zwachtelen met wonden

Sinds 1 februari is de klantreis ‘Zwachtelen met wonden’ van kracht. Veel elementen uit de eerder ingevoerde klantreis ‘Zwachtelen zonder wonden’ zijn overgenomen, zoals de uniforme methode voor het meten van oedeemreductie.

Daarnaast zijn er enkele specifieke wijzigingen voor de klantreis met wonden, waarvan de keuze voor andere voorkeursproducten het meest in het oog springt. Dit worden de UrgoK2 voor oedeemreductie en de tweelaagse verbandkous voor situaties waarin het oedeem is verdwenen, maar de wond nog niet is geheeld.

De Juxtalite is bewust niet gekozen vanwege de beperkte wasbaarheid op maximaal 40 graden, wat als onvoldoende hygiënisch wordt beschouwd.

Met deze aanpak zorgen we voor een meer gestructureerd en cliëntgericht wondzorgproces in de regio.

 

Sprint Steunkousen van start in het ETZ

Vanaf begin dit jaar worden patiënten binnen het ETZ actief ondersteund bij het vinden en aanleren van geschikte hulpmiddelen voor het zelfstandig aan- en uittrekken van steunkousen.

De ergotherapeut binnen het ETZ beoordeelt welke oplossing past bij de persoonlijke situatie van de patiënt en oefent hier – indien mogelijk – al mee in het ziekenhuis. Bij een positieve ervaring wordt het hulpmiddel direct aangevraagd, zodat dit bij ontslag al beschikbaar is.

Met de implementatie van de Sprint Steunkousen in het ETZ zetten we een belangrijke stap richting passende en toekomstbestendige zorg. Door al in het ziekenhuis aandacht te besteden aan de juiste hulpmiddelen, zorgen we samen voor een soepele overgang naar huis, minder afhankelijkheid van zorg en meer eigen regie voor de patiënt.