Humor en creativiteit rond het levenseinde

Praten over het levenseinde is niet voor iedereen even gemakkelijk. Waar woorden tekort schieten, kunnen humor of creativiteit helpen het gesprek op gang te brengen of troost te bieden. Nieuwsgierig hoe dat kan? Meld je dan aan voor de themamiddag van het Netwerk Palliatieve Zorg op 20 september.

Marcellino Bogers opent de middag met een interactieve lezing. Hij schreef onder meer het boek 'Humor als verpleegkundige interventie'. Daarin pleit hij voor meer en bewuster gebruik van humor in de zorg: ‘Het beroep van verpleegkundige is het mooiste rotberoep dat er is. Onevenredig veel ellende krijg je dagelijks over je uitgestort, en tegelijkertijd is de intimiteit tussen verpleegkundige en patiënt van een bijzondere schoonheid. Tijdens mijn zestienjarige carrière in de gezondheidszorg wilde ik altijd heel dicht bij mijn patiënten zijn. Ik kwam erachter dat je dat onder meer door samen lachen bereikt. En ik merkte ook dat humor mij op de been hield. Het relativeert, ontwapent, ontspant, verbindt, bevrijdt, doorbreekt, ontgift, ontstrest, verlicht en is nog gratis ook. Humor is goud in de handen van zorgverleners.’

Gevarieerd programma

Daarna zijn er workshops over de kracht van humor, fotografie, muziek en andere creatieve werkvormen. In twee workshoprondes kunnen deelnemers aan deze themamiddag kennismaken met een breed palet aan mogelijkheden om creativiteit in te zetten in de zorg rond het levenseinde; contact maken zonder woorden, praten over seksualiteit en intimiteit rond het levenseinde, je eigen uitvaart ontwerpen of de kracht van beelden en/of muziek ervaren. We zijn enorm trots op het gevarieerde programma en nodigen iedereen met belangstelling voor dit thema van harte uit om zich aan te melden.

meer informatie en aanmelden