Gezonde leefstijl

Zorgtechnologie


Onze leefstijl beïnvloedt onze gezondheid. Een gezonde leefstijl is van groot belang om lekker in je vel te (blijven) zitten. Daarover gaan we het hebben tijdens het tiende webinar over de samenwerking tussen het zorgdomein en het sociaal domein.

Een ongezonde leefstijl vergroot de kans op een chronische aandoening, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Een gezonde leefstijl betekent voldoende bewegen, gevarieerd en gezond eten en genoeg ontspanning nemen. Ergens weten we dat allemaal wel, maar de cijfers – ook in onze regio – laten zien dat er op het vlak van gezonde leefstijl nog flinke winst valt te behalen.

Cijfers


Hieronder die cijfers met betrekking tot leefstijl en het ervaren van gezondheid uit onze regio:

52% van de inwoners voldoet niet aan de beweegnorm;
bij 48% van de inwoners is er sprake van overgewicht, bij ouderen is dit zelfs 63%, bij 16% is er sprake van ernstig overgewicht;
20% van de inwoners ervaart veel stress, dat percentage is de afgelopen jaren opgelopen;
19% rookt, 4 jaar geleden was dit nog 24%, 14% drinkt overmatig, dat is in 4 jaar tijd afgenomen met 2%.


 Programma


Tijdens dit webinar neemt Renate Boudewijns, coördinator leefstijl en preventie van ZoHealthy, ons mee in het onderwerp leefstijl. Wat is het belang van een goede leefstijl? Wat is er nodig om dat te kunnen beïnvloeden? Hoe pakken we dit aan in onze regio?

Daarna krijgen we twee goede regionale voorbeelden uit de regio toegelicht. Mariëlle Durieux, regioregisseur Nationale Diabetes Challenge, vertelt ons meer over de NDC. Dit is een wandelinitiatief met grote effecten op zowel de lichamelijke gezondheid als het welzijn van mensen.

Edwin Kleiboer, JOGG regisseur Waalwijk,  neemt ons mee in de landelijke JOGG-aanpak die ze lokaal onder meer in Waalwijk uitrollen. Deze aanpak zet in – via allerlei initiatieven – op een gezonde leefstijl voor kinderen en jongeren.

Na afloop van dit webinar heb je naast praktische handvatten hopelijk ook inspiratie opgedaan om er in je eigen werk mee aan de slag te gaan! Klik hier > voor alle informatie over de eerdere webinars.