Wat is palliatieve zorg?

Als je gehoord hebt dat je ongeneeslijk ziek bent, dan kun je rekenen op palliatieve zorg en ondersteuning voor jou en je naasten.
Zo kun je deze periode zo goed mogelijk beleven, en doen wat jij belangrijk vindt, want ook de laatste periode van je leven vraagt om de juiste zorg.

Deze pagina helpt je met informatie en links die kunnen helpen met het vinden van palliatieve zorg.

Handige websites

 • Over Palliatieve Zorg
  Op deze landelijke website vind je alles over wat palliatieve zorg is en wat de mogelijkheden zijn voor zorg in deze laatste levensfase.
 • Zorg in de regio Midden-Brabant
  Ben je op zoek naar een specifieke zorgvoorziening in de regio dan helpt de palliatieve zorgzoeker je snel aan de juiste informatie.
 • Netwerk Sterven en rouw Middden-Brabant
  Op deze website vind je organisaties werkzaam op het gebied van ondersteuning en begeleiding rondom sterven, uitvaart en rouw.

Behandelwensen en grenzen bespreken

Veel is nog wel mogelijk, ook als je niet meer beter kunt worden. Jouw huisarts kan je daarover informeren. Hij of zij kent jouw situatie en weet wat de mogelijkheden van behandeling en zorg zijn. Het is daarbij belangrijk dat de huisarts weet wat je belangrijk vindt en wat bij jou past. Ga op tijd in gesprek over wat jouw wensen zijn voor de laatste fase van het leven. De huisarts heeft hiervoor een zorg- en behandelwensenformulier. Op dit formulier kun je samen vastleggen wat jouw wensen en grenzen voor de laatste levensfase zijn.  Zo houd je regie bij het maken van keuzes en het voorkomt misverstanden. Wil je weten hoe je je kunt voorbereiden op zo’n gesprek, lees dan de brochure “nadenken over de toekomst, doen we dat samen?”

Verpleegkundig palliatief spreekuur

En dan ben je in de laatste levensfase…dat kan veel vragen en onzekerheden met zich meebrengen.
Heb je vragen of wil je graag praten over wat jou bezig houdt? Dan is het palliatief spreekuur misschien iets voor jou.
Dit spreekuur wordt verzorgd door verpleegkundigen van De Wever Thuis en Hospice Francinus de Wind. Zij kunnen je ondersteunen bij:

 • het houden van regie over het leven ook als je afhankelijk wordt van zorg en ondersteuning door anderen. Wat wilt je wel en wat wil je niet;
 • het bespreekbaar maken van levensvragen en het omgaan met verlies-ervaringen en angsten;
 • het bespreken van persoonlijke wensen in de laatste  levensfase;
 • het vinden en regelen van passende hulp en ondersteuning.

Aanmelden voor het verpleegkundig spreekuur kan via:

Waalwijk: Inloophuis Toon i.s.m. Hospice Francinus de Wind, aanmelden per mail via spreekuur@hospicefdw.nl meer informatie via www.hospicefdw.nl

Tilburg: IPSO Centrum  Midden-Brabant i.s.m. het Mobiel Zorgteam van De Wever Thuis, aanmelden via de website www.inloophuismiddenbrabant.nl
of telefoon 013-7851681